WALLISKA SVARTNOSFÅR

WALLISKA SVARTNOSFÅR
Blacknose sheep

Inlagd den 29 oktober, 2018 av

Address:
not specified
Zip / City:
not specified
State:
not specified
Bedrooms:
not specified
Bathrooms:
not specified
Square Feet:
not specified

Beskrivning

Gotlands Djurpark

Vi har tre kastrerade baggar av rasen Walliska svartnosfår. De är fantastiskt vackra.
I maj 2014 kom de första Walliska svartnosfåren till Sverige och hem till Marita Tauni och Kåre Knudsen. Det är av Marita och Kåre vi nu ska köpa våra första svartnosfår.

Rasbeskrivning Walliska Svartnosfår – (Av Marita Tauni).
Det walliska svartnosfåret avlades fram i den avlägsna dalen Valais i Schweiz. Det är ett bergsfår som är mycket härdigt.
I hemlandet avlas fåret för kött och ull och för utställning. Hela kroppen inklusive ansikte och ben är ullbeklädd. En bagge producerar årligen 3,5-4,5 kg ull, tackor 3,0-4,0 kg ull. Ullen är grov och långfibrig och blir mer än 10 cm lång, förutom den fina underullen är fällen lång med lockar krusningar i spetsen, fällen är genomsatt av stickelhår. Ullen lämpar sig mer för tröjor och strumpor än underkläder.

De unga djuren växer fort och ökar med upp till 500 gram om dagen. Det Walliska svartnosfåret är idag vanligast förekommande i Oberwallis Schweiz. Det finns idag ca 16.000 får i hela världen. De är sällsynta men ökar sakta i antal.
Svartnosfåret är anpassat för karga levnadsbetingelser uppe i bergen. De är trogna sin hemmiljö och förnöjsamma. De är goda klättrare och förser sig på steniga branta beten. Rasen hör till de primitiva fårraserna och är nära besläktad med vildformen av urfåret.
Karaktäristiskt för rasen är de svarta partierna på nosen, runt ögonen, öronen, framknäna, hasorna och vid klövarna, i en annars helt vit ull. Tackor har även en svart fläck under svansen. Båda könen är behornade.
Baggar väger mellan 80-100 kg och tackor 70-80 kg. Brunstsäsongen är året om, de föder i genomsnitt 1,6- 1,7 lamm per tacka och år. De har en relativt sen könsmognad.

Historia – Ett utbrott av tuberkulos på 1930-40 talet utrotade nästan rasen helt. Man har sedan försökt att återskapa rasen och starka traditionellt intresserade uppfödare har lyckats i detta. Oberwalliser Schwarznasenschafzuchtverband ( stamboken) bildades 1948. Rasen blev officiellt erkänd 1962 och en officiell Schweizisk stambok bildades 1964. Stamböcker finns sedan dess även i andra länder.
Sista delen av 2000 talet har man förstärkt utseendet på rasen genom att premiera teckningen och de håriga benen. Rasen används idag för både kött ull och päls men framförallt som sällskaps och utställningsdjur.
Många av bilderna vi lägger ut nu är från vårt första besök hemma hos Marita och Kåre. Efterhand kommer de bytas ut mot bilder på våra egna lammungar.

SNABBINFO:
Ursprung Schweiz
Vikt baggar: mellan 80-100 kg
Vikt tackor 70-80 kg
Mankhöjd: 72-83 cm