SURIKAT

107518068_2586155894934449_148582897427944979_n

Här bor honan Sergei och hanen Bubka i Sveriges största surikathägn. Vi hoppas såklart på smått framöver.
Surikaten tillhör familjen manguster och lever i Kalahariöknen i södra Afrika. Det är sociala djur som lever i stora kolonier på upp till 30 individer, där alla hjälps åt att ta hand om ungarna och vakta reviret. Surikatgrupper är mycket måna om sitt revir och de försvarar det mot inkräktare.

Varje grupp består av ett föräldrapar, andra vuxna samt ungar. Det är bara det dominanta paret som får ungar och när de föds väger de bara 30 gram.
När de föds är de blinda, döva och har inte så mycket päls. De stannar under marken första månaden och alla vuxna hjälps åt att vara barnvakt.

De äter gärna insekter, ödlor och skorpioner men de kan även äta mindre fåglar, ägg och gnagare.
Surikater ställer sig gärna mot solen och värmer upp sig tack vare den mörka och inte så behårade magen. På samma sätt står de upp när de ska hålla vakt.

 

 

 

Snabbfakta:

  • Höjd: Kroppslängd 25 cm
  • Livslängd: 10-15 år
  • Vikt: 600-950 gram
  • Dräktighetstid: 70-75 dygn
  • Antal ungar: 2-5
  • Ursprungsland: Afrika