RÖDHALSAD VALLABY

DSC_9689

Curre in The Corner, Greta Garbo, Allan Albino, Alba, Ralf med flera andra hittar ni i vår stora kängurupark.
När de föds väger de mindre än 1 gram och är i storlek som en liten humla. De klättrar upp till mammans magficka där spenarna finns och där tillbringar de sedan ungefär nio månader innan de lämnar sin trygga plats. Ungen stannar sen nära mamman och diar tills de är 12-15 månader gamla.
Honor kan para sig hela året men de flesta ungar föds mellan mars och maj. Många honor parar sig sedan direkt efter ungens födelse. Det befruktade ägget vilar en tid och ibland föds den nästa ungen bara två till fyra veckor efter att syskonet lämnade pungen.

Känguruns ben är starka, de kan hoppa 5-7 meter på längden i ett enda hopp och hastigheten de kommer upp i är ca 60-70 km/timme. De är nyfikna men vaksamma djur.
De äter gräs på sommaren och ensilage på vintern och de gillar grönsaker och löv.

Idag lever nästan alla pungdjur i Australien eller Nya Guinea men för några tiotals miljoner år sedan var de spridda över hela världen.
Rödhalsade vallabyer lever ofta ensamma ute i naturen, men samlas i stora grupper när de äter på grässlätterna. Den rödhalsade vallabyn är trots sitt australiensiska ursprung inte särskilt känslig för kyla. De är gärna ute och leker i snön på vintern.

Snabbfakta:

  • Höjd: 1 meter
  • Livslängd: 7-10 år
  • Vikt: 15-25 kg
  • Dräktighetstid: 30-35 dygn
  • Antal ungar: 1
  • Ursprungsland: Australien