SURIKAT

SURIKAT
Surikat

Inlagd den 2 februari, 2018 av

Address:
not specified
Zip / City:
not specified
State:
not specified
Bedrooms:
not specified
Bathrooms:
not specified
Square Feet:
not specified

Beskrivning

KOMMER INOM KORT

KOMMER INOM KORT TILL OSS!
Surikaten tillhör familjen manguster och de lever i Kalahariöknen i södra Afrika. De har en kroppslängd på ca 25 centimeter och lika lång svans. Det är små och sociala djur som lever i stora kolonier där alla hjälps åt att ta hand om ungarna och vakta reviret. Varje grupp består av ett dominant föräldrapar, andra vuxna hanar och honor och föräldraparets ungar. Det förekommer även att flera familjer lever tillsammans i en koloni. I flocken finns en rangordning och den dominanta honan är oftast större än de andra honorna.
Surikatgrupper är mycket måna om sitt revir och våldsamma slagsmål kan uppstå om andra grupper kommer för nära eller om någon inkräktare är för nyfiken. De har ett mycket organiserat vaktsystem mot rovdjursangrepp då en eller flera gruppmedlemmar står på vakt på en hög utkikspunkt. Vid fara varnar vakten med höga rop så att hela gruppen kan söka skydd i sina hålor under jord. Uppgiften att hålla vakt växlar bland individerna i gruppen.

Trots att de har förmåga att gräva själva utnyttjar de oftast befintliga bon av jordekorrar som de bara behöver utvidga. Medan några individer gräver håller andra utkik efter fiender för att varna gruppen vid fara.

Det är bara det dominanta paret som får ungar och när de föds väger de bara 30 gram. De är blinda, döva och har inte så mycket päls. Ungarna stannar under marken tills de är ca tre-fyra veckor och alla de vuxna i flocken hjälps åt att vara barnvakt.
De andra honorna kan till och med ge di till ungarna, även de som aldrig fått egna ungar!
Medan föräldrarna är ute och jagar mat passar andra gruppmedlemmar ungarna. Födan består av insekter, mindre fåglar, ödlor och skorpioner.

Surikaterna ställer sig gärna mot solen och värmer upp sig tack vare den mörka och sparsamt behårade magen. Surikaterna stärker banden i gruppen genom att putsa varandra. Rangordningen som förekommer upprätthålls och de dominanta individerna revirmarkerar oftare än de övriga vuxna.
Surikater är aktiva på dagen. Under natten och regniga dagar, samt under middagshettan gömmer de sig helst i boet.
Idag anses inte surikaten vara utrotningshotad och inga särskilda bevarandeaktioner bedrivs.

SNABBINFO:
Vikt: 600-950 gram
Dräktighetstid: 70-75 dygn
Livslängd: 10-12 år
Antal ungar: 2-5