PÅFÅGEL

PÅFÅGEL
Påfågel

Inlagd den 2 december, 2018 av

Address:
not specified
Zip / City:
not specified
State:
not specified
Bedrooms:
not specified
Bathrooms:
not specified
Square Feet:
not specified

Beskrivning

Gotlands Djurpark

Här i parken bor de klassiska blå påfåglarna men vi har även en grupp vita.
Påfågeln är en populär fågel i hela Europa. Här lever de ofta tama på gårdar i öppna landskap, men från början kommer de från djungeln och bergen i Indien. I skogarna där kan de leva i stora flockar. De flesta känner igen den blå påfågeln som är vanligast här i Sverige.
Den är en populär parkfågel runt om i världen då den utmärker sig genom sina vackra färger och spektakulära förlängda stjärttäckare. Den lever i vilt tillstånd i skogsområden i Pakistan, Indien och på Sri Lanka. I det vilda har de en livslängd på ca 10-15 år men i djurparker uppemot 20 år.

Fortplantning – Påfågelshanen spelar och imponerar på honor genom att lyfta upp och breda ut sina stjärtfjädrar som en stor solfjäder. De har ett högt läte. Honan bygger sitt bo bland löv på marken i tät växtlighet. Hon ruvar sina ägg i fyra veckor. Ungarna följer modern i åtta veckor innan de blir självständiga.

Föda: Påfågeln äter frön, bär, insekter och ormar. De får ej äta avocado, det är giftigt för de.
Det är bara hanfåglarna som har de vackra stjärtfjädrarna som de använder för att imponera på honorna. Stjärtfjädrarna tappar han varje sensommar och det tar ca 3 år innan de nått sin fulla längd. De blir könsmogna vid ca 2 års ålder. Vikt hona: 2.7-4 kg, vikt hane: 4-6 kg.

Påfågeln sägs ha transporterats till Europa redan 450 år f.Kr. och att det var rika greker i Aten som prydde sina trädgårdar med den vackra fågeln. Påfågeln importerades sedan till Sverige på 1600-talet för att försköna slottsparker för kungahuset och adeln.

SNABBINFO
Vikt hona: 2.7-4 kg
Vikt hane: 4-6 kg
Livslängd: 10-20 år
Ursprung: Indien