NUBISK GET

NUBISK GET
Nubisk get

Inlagd den 8 augusti, 2018 av

Address:
not specified
Zip / City:
not specified
State:
not specified
Bedrooms:
not specified
Bathrooms:
not specified
Square Feet:
not specified

Beskrivning

Gotlands Djurpark

Geten är ett av våra äldsta domesticerade djur. Domesticering är människans förädling av från början vilda arter genom avel. Genom mänsklig påverkan har djur förändrats från att vara vilda till av människan mer eller mindre beroende underarter. Exempel på detta är hundar, nötboskap, hästar, får och grisar.
I 10 000 år har vi människor levt nära getter för att ta del av deras mjölk och kött. Lika länge har tama getter funnits över hela världen.

Från början kommer nubiska getter från norra Afrika, men människan tog senare getterna till England för att korsa fram en get som ger bra och mycket mjölk. Nubiska getter är korsade med traditionella mjölkgetter.
Just den nubiska geten känner man lättast igen på de långa, hängande öronen.
De visar stor variation på färg: svart, vit, brun eller röd. Det är vanligt att de har två färger eller är fläckiga.

Människor har länge använt getter över hela världen framför allt för att få mjölk och kött. Geten kallas även ibland för fattigmansko. Den som inte hade råd med en ko, kunde i alla fall ha en get som gav lite mjölk.
I Sverige använder man getter för mjölkproduktion, sällskapsdjur eller som landskapsvårdare – för att behålla öppna landskap. De är väldigt duktiga på att röja i vildvuxen buskmark. Getter föredrar sly framför gräs.

SNABBFAKTA:
Ursprung: Norra Afrika
Mankhöjd: 60–100 cm
Livslängd: ca 10 år
Dräktighetstid: ca 5 månader.
Antal ungar: 1-3
Vikt: 40–60 kg