LAMA

LAMA
Lama

Inlagd den 30 augusti, 2018 av

Address:
not specified
Zip / City:
not specified
State:
not specified
Bedrooms:
not specified
Bathrooms:
not specified
Square Feet:
not specified

Beskrivning

Gotlands Djurpark

Laman är ett djur som tillhör familjen kameldjur. De når en mankhöjd mellan 110 – 120 cm, i sällsynta fall upp till 130 centimeter, och har en vikt mellan 120 och 150 kg. Den känns igen på sina långa öron och hals.
Det finns enfärgade lamor, vit, svart eller brun samt flera individer med olika mönster.
Det laman kanske är mest känd för är att den spottar, till exempel när den känner sig hotad. När laman spottar är den väldigt träffsäker. Men vanligtvis spottar de inte mot människor.
Oftast spottar lamadjur mot varandra för att stärka sin position i hierarkin eller för att hålla artfränder på distans. Saliv spottas bara för att varna en motståndare. I allvarligare situationer spottar djuret halvsmält föda som det kastar upp genom matstrupen. Ämnet är grönt och illaluktande.

Att redovisa lamans utvecklingshistoria är mycket svårt eller nästintill omöjligt på grund av att det förekom korsningar med guanaco, alpacka och vikunjan. Även idag finns hybrider mellan dessa arter.

Alla folk som var eller är bosatta i Anderna använde laman som husdjur. Arten var främst ett lastdjur då inget annat djur från Sydamerika blev domesticerat för detta syfte. Laman används fortfarande som lastdjur, främst i Peru.

I Sydamerika finns det idag omkring 3 miljoner lamadjur, huvudsakligen för ullens och köttets skull. Lamor finns numera även i hägn utanför Sydamerika.

I Sverige har laman börjat användas som “fåraherde”. Laman tar kommandot i fårflocken, accepteras som dess ledare, och skyddar sedan flocken mot bland annat varg, räv osv. Det råder dock delade meningar om hur effektiva lamor är i detta avseende.

Laman har en mycket mjuk päls som bland annat används till kläder, men alpackans ull anses som mera värdefull.

SNABBINFO:
Kameldjur
Mankhöjd: 100-120 cm
Livslängd: 15-20 år
Vikt: mellan 120-150 kg
Dräktighetstid: 11-12 månader