VATTENBUFFEL

94110018_847756872390648_739819038837833728_o

Runtom i världen finns det mer än 168 miljoner vattenbufflar, merparten i Sydostasien. I Sverige är de under 100 st och på lilla Gotland lever bara ett fåtal.
Enligt bedömningar domesticerades arterna (det finns flera olika arter och flera raser inom arterna) för över 5000 år sedan och har följt människan sedan dess och används som dragdjur, men också för dess feta mjölk och goda kött.
Historiskt har man förädlat buffelmjölk till olika typer av ostar och yoghurt. Färskosten Mozzarella torde vara den mest kända. Ursprungligen gjordes den enbart på buffelmjölk eftersom denna mjölk är nästan dubbelt så fet som vanlig komjölk och har bra ystningsegenskaper. Idag gör man mozzarella både på buffelmjölk och komjölk.

Vattenbuffeln är väl anpassad till ett våtmarksliv. De tar gärna ett gyttjebad eller svalkar sig genom att bada om tillfälle ges. De har få svettkörtlar och mycket av värmeregleringen sker därför genom att hornen är ihåliga med en rik blod genomströmning.
Trots dess sämre hårbeklädnad är vattenbuffeln förvånansvärt tålig mot köld. De klarar av att leva under riktigt kalla och tuffa förhållanden.

De är mycket försiktiga och hänsynsfulla över hur de svänger med sina horn och de gör aldrig några hastiga rörelser med sina huvuden när de ligger under eller står över varandra. Kliar man dem under magen brukar de först svaja till av välbehag för att sedan nästan hundlikt lägga sig på rygg och visa magen.
De är dessutom duktiga simmare och kan liksom älgen, dyka ner och beta av rötter och andra växtdelar under vattenytan. Som en kuriosa i sammanhanget kan nämnas att när buffeln får vatten på mulen stängs näsborrarna reflexmässigt. Denna egenhet gör att den undviker att få vatten i lungorna när den dyker och betar under vatten.

Våra bufflar och all info har vi fått från Ängsholmens Gårdsmejeri som föder upp dessa härliga djur och dessutom gör en fantastisk buffelmozzarella!

Snabbfakta: