LAMA

Gotlandsdjurpark-kaldhage-djur-516

Laman kommer från Sydamerika och tillhör familjen kameldjur.
Enligt den mest brukade teorin domesticerades laman 3000 år före Kristus. De användes för sin ull, mjölk och kött, men också för bärhjälp.
De används fortfarande som lastdjur men främst i Peru. I Sydamerika finns det idag omkring 3 miljoner lamadjur, huvudsakligen för ullens och köttets skull.

Det laman kanske är mest känd för är att den spottar, till exempel när den känner sig hotad. När laman spottar är den väldigt träffsäker. Men det är extremt sällan de spottar mot människor.
Oftast spottar lamadjur mot varandra för att stärka sin position i hierarkin eller för att hålla artfränder på distans. Saliv spottas bara för att varna en motståndare. I allvarligare situationer spottar djuret halvsmält illaluktande föda som det kastar upp genom matstrupen.

Lamor är väldigt starka.
En vuxen lama kan bära upp till 60 kg, det är lika mycket som halva deras egen vikt. För att de ska klara bära så mycket krävs det att lasten är jämnt fördelad över lamans rygg.

Laman har en mycket mjuk päls som bland annat används till kläder, men alpackans ull anses som mera värdefull.
Hos oss bor lamakillarna Zack och Iron.

 

Snabbfakta:

  • Höjd: Mankhöjd: 110-120 cm
  • Livslängd: 15-20 år
  • Vikt: 120-150 kg
  • Dräktighetstid: 11-12 månader
  • Antal ungar: 1
  • Ursprungsland: Sydamerika