EMU

Gotlandsdjurpark-kaldhage-djur-emu-gotland-eskelhem-368

Emun är världens näst största fågel och lever vilt i Australien. Det är också den fågel som springer snabbast av alla fåglar med en hastighet på över 60 km/h. Däremot kan den inte flyga. Den påminner till viss del om strutsen men är mindre.

Inför vinterns parningstid lagrar fåglarna upp fett. De stora vackra blågröna äggen ruvas av hanen i ca 8 veckor. Under den tiden varken äter, dricker eller bajsar han. Fettet som han lagrat ger energi att överleva.
Liksom övriga strutsfåglar lägger flera honor ägg i samma bo. Oftast så ger sig honan sen av och letar efter en ny hane. Kycklingarna följer sen efter sin pappa och det är han som lär de allt de behöver veta.
Deras föda består av äter frukt, frön och smådjur. Ibland sväljer de även sten som de behöver i sina magar för att kunna smälta maten bättre.

I parken bor Ulv med sin fru Sura Sivan. År 2019 fick de sina första kycklingar. Vi fick på ett fint sätt se hur de tillsammans lyckades med bedriften att föda upp sina två ungar.
De tog sitt föräldraskap på högsta allvar och turades om att ruva äggen på slutet och sedan ta gemensamt ansvar för att de två kycklingarna skulle klara sig och få växa upp.
Vår lilla emu familj charmar besökarna och får många att både skratta och fascineras. Det är fyra individer med väldigt olika personligheter, var och en älskad för sina olika sätt.

Snabbfakta:

  • Höjd: 150-200 cm
  • Livslängd: upp till 35 år
  • Vikt: 30-45 kg
  • Dräktighetstid: Ruvar 8 veckor
  • Antal ungar: 1-10
  • Ursprungsland: Australien