ALPACKA

Gotlands Djurpark Alpacka

Alpackan är ett sydamerikanskt kameldjur, släkt med laman och på håll även med kamel och dromedar. Under 80-talet godkändes export och alpackor har sedan dess spridits över stora delar av världen.
Det är ett tystlåtet djur som kommunicerar med ett hummande ljud. De har en fantastiskt fin ull som är eftertraktad i hela världen.
Alla alpackor kan spotta, men det är ett beteende som används för att markera rang inom flocken eller när alpackan känner sig hotad. Att de spottar på människor är mycket sällsynt och sker inte oprovocerat.

Hösten 2018 föddes vårt första föl här i parken som vi direkt döpte till Emilio. Medans han kämpade med att komma upp på sina långa ostadiga ben var hela flocken snabbt framme för att bekanta sig med den nya familjemedlemmen. Ett alpacka föl väger bara mellan 5-10 kg när det föds. De är sociala flockdjur och behöver flockmedlemmar av den egna arten.

Ingen lämnas oberörd av deras lugna sätt och varma personlighet. De är nyfikna och väldigt vackra men de har en stark integritet.

Snabbfakta: